Fire Blog#22 – Δασικές Πυρκαγιές, Συμβουλές Προετοιμασίας και Αντιμετώπισης

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με συμβουλές προετοιμασίας και αντιμετώπισης για τις Δασικές και Αγροτικές Πυρκαγιές.

Πριν την Πυρκαγιά

 1. Δημιουργήστε αντιπυρική ζώνη, απόστασης 5 τουλάχιστον (συνιστώνται 10 μέτρα) μέτρων από κάθε σημείο περιμετρικά του σπιτιού σας.
 2. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης/εκκένωσης. Σιγουρευτείτε πως ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας σας, καθώς και τυχόν επισκέπτες γνωρίζουν το σχέδιο αυτό, όπως επίσης και πως όλοι γνωρίζουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης 112 ή τον αριθμό 1407.Ελέγξτε την λειτουργικότητα του σχεδίου αυτού. Βεβαιωθείτε πως έχετε συμπεριλάβει περισσότερες από μία οδεύσεις διαφυγής.
 3. Προετοιμάστε ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει το σακίδιο αυτό.
 4. Φροντίστε έτσι ώστε, κλαδιά δέντρων ή θάμνοι να μην έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε μέρος της οικίας.
 5. Διατηρείτε τις στέγες των σπιτιών σας καθαρές, π.χ. από ξηρά φύλλα, κλαδιά δέντρων. Εάν οι στέγες σας είναι φτιαγμένες απο εύφλεκτα υλικά, ενισχύστε τις με την εφαρμογή πυρίμαχων υλικών.
 6. Προμηθευτείτε με λάστιχο/μάνικα ποτίσματος/πυρόσβεσης αντίστοιχα, αρκετό έτσι ώστε να καλύπτει περιμετρικά ΚΑΘΕ σημείο του σπιτιού.
 7. Φροντίστε έτσι ώστε ξύλα ή άλλα εύφλεκτα υλικά, είναι φυλαγμένα σε πυρίμαχες αποθήκες με δείκτη πυροπροστασίας 30 τουλάχιστον λεπτών ή σε απόσταση 10 μέτρων (τουλάχιστον) απο το σπίτι.

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς

 1. Συντονίστε τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο) με τα τοπικά κανάλια μετάδοσης πληροφοριών έτσι ώστε για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση.
 2. Να είστε έτοιμοι να εκκενώσετε την οικία σας ανα πάσα στιγμή, τοποθετήστε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης στο αυτοκίνητο σας
 3. Σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας καταλλήλως προς την κατεύθυνση διαφυγής.
 4. Καταβρέξτε περιμετρικά το σπίτι σας εάν η ποσότητα νερού/ενέργειας είναι επαρκής
 5. Διατηρείστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας κλειστά
 6. Απομακρύνετε εύφλεκτα υλικά από τα παράθυρα σας, όπως κουρτίνες, τέντες ή άλλα καλύμματα.
 7. Διατηρείτε τα φώτα στο σπίτι αναμμένα σε περίπτωση όπου ο καπνός έχει μπει στο σπίτι
 8. Εάν διαθέτετε εξωτερικούς ψεκαστήρες (sprinklers) νερού και εφόσον υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού/ενέργειας διαθέσιμη ενεργοποιήστε τους.
 9. Εκκενώστε το σπίτι. Εάν λάβετε ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για εκκένωση ή νιώσετε ή δείτε ή πως η πυρκαγιά κοντεύει επικίνδυνα εκκενώστε το σπίτι ΑΜΕΣΑ. Οι συνθήκες σε τέτοιου είδους πυρκαγιές αλλάζουν ραγδαία, έτσι εάν σας δωθούν ή πρέπει να λάβετε την απόφαση αυτή μην διστάσετε, όσο ακραία και αν ακούγεται.

Δείτε τις πληροφορίες για εκκένωση στην επόμενη ενότητα.

Εκκένωση

Σε αυτό το σημείο έχετε λάβει οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές για εκκένωση ή έχετε λάβει την απόφαση αυτή μόνοι σας λαμβάνοντας υπόψη την ροή πληροφοριών που λαμβάνετε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε περίπτωση εκκένωσης είναι να μείνετε ήρεμοι και να μην καθυστερείτε καθώς θα δυσχερένεται το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

 1. Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσετε. Εάν δεν έχετε επαφή με τις υπηρεσίες αυτές επικοινωνήστε με τις αρμόδιες αρχές αν είναι εφικτό για περαιτέρω πληροφορίες ή αξιολογήστε μόνοι σας για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσετε λαμβάνοντας υπόψη έγκυρες πληροφορίες  
 2. Επικοινωνήστε με κάποιο αρμόδιο πρόσωπο (π.χ. κοινοτάρχης της περιοχής, αστυνομία) ή άλλο πρόσωπο που δεν βρίσκεται στον χώρο της πυρκαγιάς πως προβαίνετε σε εκκένωση και για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσετε (δηλώστε το όνομα σας, πόσα άτομα είσαστε, τύπος αυτοκινήτου κλπ.)
 3. Ντυθείτε κατάλληλα, φορώντας μακρυμάνικα ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι και κλειστά παπούτσια. Εάν έχετε προμηθευτεί από πριν προστατευτικά γυαλιά και μάσκες χρησιμοποιήστε τα.
 4. Πριν αναχωρήσετε ειδοποιήστε τους γείτονες σας και πάρτε τα κατοικίδια ζώα μαζί σας

Έχετε παγιδευτεί

Στο αυτοκίνητο

 1. Παραμείνετε ήρεμοι
 2. Σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας σε περιοχή ελεύθερη από βλάστηση
 3. Κλείστε όλα τα παράθυρα και τα συστήματα τροφοδότησης αέρα
 4. Σκεπάστε τον εαυτό σας με κάποιου είδους βαμβακένιο ρούχο (εάν υπάρχει δυνατότητα βρεγμένο)
 5. Ξαπλώστε στο πάτωμα του αυτοκινήτου
 6. Ειδοποιήστε τις αρμόδιες αρχές για την θέση σας καλώντας στον αριθμό 112

Με τα πόδια

 1. Παραμείνετε ήρεμοι
 2. Πηγαίνετε σε μια περιοχή ελεύθερη από βλάστηση και κατά προτίμηση σε κάποιου είδους τάφρου ή σε χαντάκι
 3. Ξαπλώστε στο πάτωμα με το πρόσωπο στραμμένο προς το έδαφος και καλύψτε τον εαυτό σας με κάποιου είδους βαμβακένιο ρούχο (εάν υπάρχει δυνατότητα βρεγμένο)
 4. Ειδοποιήστε τις αρμόδιες αρχές για την θέση σας καλώντας στον αριθμό 112

Στο σπίτι

 1. Παραμείνετε ήρεμοι και προσπαθείστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σας.
 2. Ειδοποιήστε τις αρμόδιες αρχές για την διεύθυνση σας καλώντας στον αριθμό 112
 3. Γεμίστε νεροχύτες και μπανιέρες με κρύο νερό.
 4. Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά αλλά ξεκλείδωτα
 5. Εάν το επιτρέπει ο χρόνος τοποθετήστε βρεγμένο ρουχισμό στις σχισμές πόρτων και παραθύρων για να εμποδίσετε τον καπνό από το να εισέλθει της οικίας σας.
 6. Μείνετε εντός του σπιτιού και μακριά από εξωτερικούς τοίχους και παράθυρα.

Να θυμάστε – Αν δείτε καπνό ή φωτιά τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΑ στους αριθμούς 112 ή 1407, κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για την δημιουργία ειδικού σχεδίου δράσης/εκκένωσης επικοινωνήστε μαζί μας στο info@firesafetytrainingcy.com ή καλέστε μας στο 7000 7337.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι πιο πάνω πληροφορίες είναι γενικευμένες. Επικοινωνήστε με το αρμόδιο τμήμα της κοινότητας στην οποία κατοικείτε σας για περαιτέρω πληροφορίες λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά σχέδια δράσης/εκκένωσης και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που δίνονται από τα αρμόδια σώματα έκτακτης ανάγκης.

Photo Courtesy: Sky News