Fire Blog #17 – Πως να προστατευτείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ξενοδοχείο

Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη αρχίσει, έχουμε συντάξει μερικές συμβουλές πυρασφάλειας/πυροπροστασίας έτσι ώστε να προστατευθείτε σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ξενοδοχεία.

 1. Αφού εγγραφείτε στην υποδοχή (check -in) και σας δωθεί το δωμάτιο σας μελετήστε προσεκτικά τις πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο δράσης/εκκένωσης που παρέχονται από το ξενοδοχείο. Οι οδηγίες αυτές συχνά τοποθετούνται στο πίσω μέρος των θυρών του δωματίου σας.
 2. Εξοικειωθείτε επαρκώς με τη διαδρομή διαφυγής. Ένας καλός τρόπος είναι να μετρήσετε πόσες πόρτες υπάρχουν μεταξύ του δωματίου σας και της σκάλας εκκένωσης ή την έξοδο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς η ορατότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά μειωμένη.
 3. Καθώς κατευθύνεστε από και προς το δωμάτιο σας παρατηρήστε που βρίσκονται τα σημεία ειδοποίησης πυρκαγιάς (Fire Call Points) και πυροσβεστικά μέσα άμεσης ανταπόκρισης (π.χ. πυροσβεστήρες).
 4. Αν παρατηρήσετε εξόδους ή διαδρομές διαφυγής αποκλεισμένες, αναφέρετε το ΑΜΕΣΑ στην υποδοχή/διεύθυνση του ξενοδοχείου.
 5. Ελέγξτε πως και αν ανοίγουν τα παράθυρα του δωματίου σας.
 6. Προσδιορίστε εάν υπάρχει ασφαλής τρόπος διαφυγής σας μέσω του παραθύρου. Το παράθυρο σας μπορεί να απέχει μόνο μερικά μέτρα από το έδαφος ή από κάποιο άλλο χώρο σχετικής ασφάλειας. ΠΡΟΣΟΧΗ: οποιαδήποτε πτώση πέραν του ενός ορόφου, ενδεχομένως να προκαλέσει τραυματισμό.
 7. Κατά την διάρκεια της νύχτας τοποθετείστε τα κλειδιά του δωματίου δίπλα από το κρεβάτι σας (κομοδίνο).
 8. Εξοικειωθείτε με την λειτουργία χρήσης του κλιματιστικού, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι δυνατόν να αντλήσει τοξικά αέρια στο δωμάτιο σας και να χρειαστεί να το απενεργοποιήσετε.
 9. Σε περίπτωση συναγερμού πυρκαγιάς ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται από το εκπαιδευμένο προσωπικό του ξενοδοχείου και σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης.
 10. Η πλειοψηφία των θανάτων από πυρκαγιές δεν προκαλούνται από εγκαύματα αλλά από την εισπνοή θερμών τοξικών αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα – να θυμάστε ο καπνός ανεβαίνει προς τα πάνω, έτσι, όσο πιο χαμηλά βρίσκεστε, τόσο πιο καθαρός αέρας θα υπάρχει όπως επίσης και ορατότητα.
 11. Η χρησιμοποίηση (κοινών) ανελκυστήρων κατά την εκκένωση υψηλών κτιρίων σε περίπτωση πυρκαγιάς απαγορεύεται, καθώς θα μπορούσε να σας οδηγήσει στον όροφο που βρίσκεται η πυρκαγιά ή πυκνός καπνός, η πόρτα να μην κλείνει και να με αποτέλεσμα να παγιδευτείτε εκεί.
 12. Εάν διαμένετε σε ξενοδοχείο ή διαμέρισμα κατά την εκκένωση σας βεβαιωθείτε πως έχετε μαζί σας τα κλειδιά του δωματίου σας, καθώς λόγω ραγδαίας αλλαγής των συνθηκών, να υπάρξει η ανάγκη να επιστρέψετε και να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο σας ως καταφύγιο.
 13. Καθώς διαφεύγετε κατά την εκκένωση ενός κτιρίου, πριν ανοίξετε μια πόρτα, ελέγξτε αν είναι ζεστή στην αφή. Αισθανθείτε την θερμότητα με το πίσω μέρος της παλάμης σας. Ωστόσο και κρύα να είναι στην αφή η πόρτα, να είστε έτοιμοι να την κλείσετε γρήγορα εάν το δωμάτιο έχει κατακλειστεί από καπνό.
 14. Όταν θα βγείτε έξω – Μείνετε έξω
 15. Βεβαιωθείτε πως έχει ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας στον αριθμό 112 
 16. ΜΗΝ πανικοβληθείτε

FSTP Cyprus LTd

Διαβάστε επίσης το Fire Blog 4  -Πυρκαγιές σε  πολυκατοικίες και συγκροτήματα διαμερισμάτων


*Σημείωση

Οι αναγνώστες θα πρέπει να σημειώσουν πως, όλες οι καταστάσεις πυρκαγιάς πυρκαγιάς διαφέρουν, με αυτό να σημαίνει πως είναι δύσκολο να παρασχεθούν γενικές συμβουλές με απόλυτη σιγουριά. Επίσης, οι αναγνώστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη πως ενδέχεται να απαιτούνται άλλα ή πρόσθετα μέτρα ασφαλείας υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο οι πληροφορίες που περιέχονται σε όλα τα άρθρα μας μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις.