Fire Blog #23 – Halloween με Πυρασφάλεια

Είναι πλέον σαφές πως το Halloween έχει γίνει πλέον θεσμός και στην Κύπρο.

Ταξίδεψε από την μακρινή Βόρειο Αμερική και ήρθε στο νησί μας κερδίζοντας χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περσσότερους οπαδούς.

Όσο διασκεδαστική και αν είναι όμως αυτή η γιορτή, κρύβει μερικούς κινδύνους και καλό είναι να τους γνωρίζουμε και να εφαρμόσουμε ορθές πρακτικές, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και υγεία όλων και ιδιαίτερα των ευάλωτων μικρών μας φίλων.   .   

Στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να τρομάζουμε με την γιορτή αυτή για τους λάθος λόγους!

  1. Επιλογή κοστουμιού

Διαλέξτε κοστούμια τα οποία έχουν την σήμανση flame resistant, δηλαδή μερικώς πυράντοχα. Προσοχή! Ακόμα και αν έχουν αυτή την σήμανση, αυτό δεν τα κάνει άτρωτα από την φωτιά αλλά ικανά να αντιστέκονται μερικώς από την άμεση ανάφλεξη τους.

  1. Προσέξτε τις ουρές σας!

Οι ουρές και οι κάπες είναι αυτές που συνήθως αρπάζουν πρώτες φωτιά. Μειώστε το μήκος τους έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να αρπάξουν φωτιά. Ειδικά στα κοστούμια των μικρών μας φίλων.

  1. Τα αστραφτερά μάτια της κολοκύθας

Υπάρχει σωρεία τρόπων να φωτίσετε την αγαπημένη στους μικρούς μας φίλους κολοκύθα αποφεύγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή εγκαυμάτων. Κεράκια που τροφοδοτούνται με μπαταρία είναι μια από τις λύσεις αυτές – και ιδιαίτερα οικονομική! Γιατί όχι; Εάν θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κεράκια προτιμήστε τα μικρά κεράκια γνωστά και ως tea lights, θα δώσουν επαρκές φωτισμό για την τρομακτική σας κολοκύθα!

Υ.Γ. Μην πετάτε το εσωτερικό της κολοκύθας, είμαι σίγουρος πως κάποιο άτομο στην οικογένεια θα φτιάξει πεντανόστιμες κολοκοτές για το πάρτυ σας!

  1. Κεριά και Πυρασφάλεια

Τα κεριά έχουν την τιμητική τους την γιορτή του Halloween. Είναι και για πολλούς μια ευκαιρία να ξεφορτωθούν τα παλιά κεριά που ίσως έχουν φυλαγμένα από τον καιρό του Disco Ball! Παιδιά και κεριά όμως κρύβουν πολλούς κινδύνους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη ειδικά εάν στον χώρο που βρίσκονται υπάρχουν κεριά. Big NO-NO folks! Και πριν πάτε για ύπνο βεβαιωθείτε πως έχετε σβήσει ΟΛΑ τα κεριά τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού.

  1. The party is ON

Πάρτυ χωρίς διακόσμηση, είναι πάρτυ χωρίς μουσική! Διακοσμούμε όμως με επίγνωση των κινδύνων, προσοχή και υπευθυνότητα. Μην τοποθετείτε διακοσμητικά πάνω από κεριά, γυμνές φλόγες ή άλλες πηγές θερμότητας. Ήδη τα πρώτα τζάκια και θερμάστρες έχουν ανάψει – Μέγιστη προσοχή!

  1. Μην αποκλειστείτε!

Και δεν εννοώ από το χιόνι αλλά από τις διακοσμήσεις ή άλλα αντικείμενα που τυχόν να θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μέρα του πάρτυ σας, όπως τραπέζια, καρέκλες κ.λπ. Διατηρείστε όλες τις εισόδους – εξόδους του σπιτιού ελεύθερες από εμπόδια.  Αποφύγετε να προσκαλέσετε περισσότερο κόσμο απ’ όσο χωράει το σπίτι σας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να μπορείτε να διαφύγετε με ταχύτητα και ασφάλεια.

  1. Θα σου σώσω την ζωή, αλλά μόνο εάν υπάρχω και λειτουργώ σωστά!

Οι πυρανιχνευτές σώζουν ζωές. Οι πυρανιχνευτές μπορούν – και το πετυχαίνουν – να σώσουν ζωές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει πυρανιχνευτές τουλάχιστον ένα σε κάθε όροφο του σπιτιού σας και πως λειτουργούνε σωστά. Θα σας δώσουν επαρκή προειδοποίηση εάν κάτι δεν πάει καλά! Αλήθεια, πότε τους έχετε ελέγξει τελευταία φορά;

  1. The Party is OVER!

Βεβαιωθείτε πως ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας σας γνωρίζουν τον αριθμό 112 και σε περίπτωση πυρκαγιάς ξέρουν τι ενέργειες θα λάβουν. Καθορίστε ένα τόπο συνάντησης έξω από τον οποίο όλοι πρέπει να συγκεντρωθούν αφού εκκενώσουν το σπίτι / κτήριο και ξεφύγουν από τη φωτιά. Ο τόπος συνάντησης μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα μεγάλο δέντρο μακριά από το σπίτι/κτήριο ή ένα παρόμοιο σημείο.

Μην επιστρέψετε ΠΟΤΕ σε ένα κτήριο που είναι στις φλόγες για οποιονδήποτε λόγο. Αναπτύξτε ένα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και δοκιμάστε το τακτικά συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Κάντε το διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα: π.χ. χρονομέτρηση, διαγωνισμούς, βραβεία κλπ.

Είναι αναγκαίο, ο εντοπισμός δύο (τουλάχιστον), τρόπων εκκένωσης από κάθε δωμάτιο σε περίπτωση που η φωτιά ή ο καπνός φράξουν την όδευση διαφυγής σας.

  1. Διδάξτε τα παιδιά σας τι να κάνουν και πώς! Είναι δικιά σας ευθύνη!

Τα παιδιά, προσελκύονται ενστικτωδώς από τη ζεστασιά και το φως μιας λαμπερής φωτιάς. Χωρίς την σωστή καθοδήγηση από τους γονείς η προσέλκυση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών χρειάζονται σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει και δεν πρέπει να πράξουν. Κατά κανόνα, η ανάπτυξη κάποιων απλών πρέπει και δεν πρέπει, είναι αρκετή έτσι ώστε τα νήπια να τα αποδεχτούν και να τα κατανοήσουν.

Σιγουρευτείτε πως τα παιδιά γνωρίζουν το 

ΣΤΑΜΑΤΑ – ΠΕΣΕ – ΚΥΛΗΣΟΥ

Εάν αρπάξουν τα ρούχα φωτιά: ΣΤΑΜΑΤΑΠΕΣΕ στο έδαφος – ΚΥΛΗΣΟΥ δεξιά αριστερά μέχρι να σβήσει η φωτιά. Φώναξε για βοήθεια, αλλά ΜΗΝ τρέξεις, αυτό κάνει την φωτιά να καίει περισσότερο και γρηγορότερα.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το υποδείξετε αυτό με το να το κάνετε και εσείς μαζί τους. Τα παιδιά θα το βρουν πολύ διασκεδαστικό και να είστε σίγουροι/ες πως θα το θυμούνται.

  1. Let’s get spooky

 Αφού έχετε εφαρμόσει τις πιο πάνω συμβουλές περάστε υπέροχα!

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ!

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM

Founder | Co-Managing Director

Fire Safety Training Providers (FSTP) Cyprus Ltd