ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Η πρώτη ερώτηση που δέχομαι από πάρα πολλά άτομα είναι τι θα κάνω αν ξεσπάσει φωτιά στο σπίτι μου; Έχω συντάξει πιο κάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το τι ενέργειες πρέπει να ακολουθήσετε εάν εντοπίσετε μια φωτιά στο σπίτι σας.
Υποθέτω πως και εσείς, πολλές φορές, έχετε αναρωτηθεί καθώς παρακολουθείτε τις ειδήσεις των 20:00 ή το Chicago Fire, εγώ τι θα κάνω εάν ξεσπάσει μια πυρκαγιά στο σπίτι μου;
Είναι σαφές, πως όλοι μας προσπαθούμε, στο μέτρο του εφικτού να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη πύρινη καταστροφή στο σπίτι μας. Όμως χρειάζεται μόνο μια στιγμή απροσεξίας, μια δυσλειτουργία μιας φαινομενικά ασφαλούς συσκευής για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.
Λίγα λεπτά αργότερα και το σπίτι σας θα μπορούσε να γεμίσει με αποπνικτικά, καυτά, θανάσιμα αέρια. Ο καπνός και τα παράγωγα της φωτιάς μπορούν να σκοτώσουν – ιδιαίτερα τα αέρια (καπνός) εκείνα που προέρχονται μέσα από την καύση των διακοσμητικών και άλλων στοιχείων (π.χ. έπιπλα).
Ο χρόνος διαφυγής σας θα είναι πολύ μικρός. Ο χρόνος αυτός πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση και χωρίς πανικό. Ο πανικός σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ευθύνεται για πολλούς θανάτους παγκοσμίως.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ – ΟΙ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

(πατήστε εδώ για σχετικό άρθρο)

Εάν μπορείτε με ασφάλεια να το πράξετε κλείστε την πόρτα του δωματίου όπου ξεκίνησε (ή βρίσκεται) η φωτιά και κλείστε όλες τις πόρτες καθώς εκκενώνετε το σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην επιβράδυνση εξάπλωσης του καπνού και κατ’ εξακολούθηση της πυρκαγιάς μέχρι να καταφθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πριν να ανοίξετε μια κλειστή πόρτα, χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος του χεριού σας για να ελέγξετε εάν υπάρχει θερμότητα. Εάν νιώσετε θερμότητα μην ανοίξετε την πόρτα, πολύ πιθανόν η φωτιά να βρίσκεται στην άλλη πλευρά.
Οδηγήστε όλα τα μέλη της οικογένειας σας έξω όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην καθυστερήσετε την διαφυγή σας για κανένα λόγο (για να σώσετε τυχόν πολύτιμα αντικείμενα) – η ζωή σας αξίζει περισσότερα απο οποιοδήποτε αντικείμενο.
Εκκενώστε το σπίτι γρήγορα αλλά με ασφάλεια και προσπαθήστε να συγκρατήσετε την ψυχραιμία σας – ο πανικός σκοτώνει.
Όταν θα βρίσκεστε έξω ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας στον αριθμό 112. Εάν δεν έχετε κινητό τηλέφωνο μαζί σας χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο από ένα γειτονικό σπίτι.
ΜΗΝ επιχειρήσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας μέχρι την στιγμή που θα σας δώσει άδεια ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πως είναι ασφαλές να επιστρέψετε.
Μην αφήνετε την ζωή σας στην τύχη. Καταστρώστε ένα σχέδιο διαφυγής και δοκιμάστε το εμπλέκοντας ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας σας.
Να θυμάστε:

ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ – ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΞΩ – ΚΑΛΕΣΤΕ 112

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τους οικείους σας κοινοποιώντας το άρθρο αυτό.
Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM
Founder – CEO| FSTP Cyprus Ltd
Συνδεθείτε μαζί μου:
*Να σημειωθεί πως οι πιο πάνω πληροφορίες είναι γενικού περιεχομένου. Εάν διαμένετε σε πολυκατοικία ή άλλου είδους ψηλό κτίριο πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνονται στο σχέδιο δράσης του κτιρίου.