Fire Blog #21 – Εργάζεσε σε ξενοδοχείο; Αυτό σε ενδιαφέρει!

Εάν είστε ιδιοκτήτης ή διευθυντής ή αν εργάζεστε σε οποιαδήποτε θέση σε κάποιο ξενοδοχείο αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.

Στην χώρα μας υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο όσον αφορά τα θέματα πυρασφάλειας – πυροπροστασίας στο οποίο υστερούμε σθεναρά, και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάλληλη, ρεαλιστική εκπαίδευση και συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας των μελών του προσωπικού του ξενοδοχείου.

Να σημειωθεί πως στο άρθρο αυτό δεν θα γίνει ανάλυση των μέτρων παθητικής ή ενεργητικής πυροπροστασίας.

Πριν όμως προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκπαίδευση του προσωπικού, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν για να δούμε μερικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν το παγκόσμιο από τον αριθμό των θυμάτων που χάθηκαν σε αυτές.

Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Daeyeonggak Σεούλ, Νότιος Κορέα  -1971

Θύματα: 164

Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο MGM Grand Las Vegas (σημερινό Bally’s Las Vegas) – 1980

Θύματα: 85

Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Dupont Plaza (σημερινό San Juan Marriott Resort & Stellaris Casino) – 1986

Θύματα: 97

Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Paris-Opera, Παρίσι – Γαλλία – 2013

Θύματα: 20

Πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Manila Pavilion Hotel, Μανίλα Φιλιππίνες  – 2018

Θύματα: 4

Τα παραδείγματα που μπορούν να δωθούν είναι αμέτρητα. Οι ζωές που αδίκως χάθηκαν, χιλιάδες στο σύνολο τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό προς τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές θεμάτων υγείας και ασφάλειας των ξενοδοχείων, πως οποιαδήποτε μέσα και να διαθέτει το ξενοδοχείο για την προστασία του, έαν δεν υπάρχει η κατάλληλα εκπαιδευμένη και συγκροτημένη ομάδα πυρασφάλειας να τα χρησιμοποιήσει (τα μέσα) αυτά παραμένουν άχρηστα με τις συνέπειες να είναι πιθανόν καταστροφικές.   

Οι ομάδες αυτές πρέπει να αποτελούνται από αυστηρά επιλεγμένα μέλη του προσωπικού, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και τα οποία άτομα, θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή, ρεαλισμό και κατανόηση του ρόλου του οποίου θα αναλάβουν.

Ο αριθμός των ατόμων αυτών πρέπει να οριστεί, λαμβάνοντας και πάλι υπόψη, συγκεκριμένα κριτήρια όπως αριθμός κλινών, πολυπλοκότητα του κτιρίου, αριθμός εργαζομένων κλπ.   

Στην FSTP διαθέτουμε τις ικανότητες, τεχνογνωσία και εμπειρία έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην επιλογή των ατόμων αυτών και φυσικά στην μετέπειτα εκπαίδευση τους.

Η FSTP είναι η μόνη εταιρεία στην Κύπρο του 2018, που παρέχει αποκλειστικά εκπαίδευση και υπηρεσίες πυρασφάλειας-πυροπροστασίας. Με ένα πλούσιο ‘οπλοστάσιο’ τεχνογνωσίας, εμπειρίας και τριβής στα θέματα αυτά, μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη σε θέματα πυρασφάλειας-πυροπροστασίας σε ξενοδοχεία σθεναρά ψηλά.

Κάθε ξενοδοχείο έχει νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύσει τόσο το προσωπικό όσο και τους πελάτες του. Το πλήγμα που θα δεχθεί ένα ξενοδοχείο το οποίο δεν διαθέτει ομάδες πυρασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες.

Όμως, στην αντίθετη περίπτωση, όπου ένα ξενοδοχείο διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένες και συγκροτημένες ομάδες πυρασφάλειας και σε περίπτωση πυρκαγιάς ληφθούν όλες οι κατάλληλες ενέργειες προς αποτροπή και αντιμετώπιση της, και εκκενωθούν με ασφάλεια οι ένοικοι τότε το ξενοδοχείο αυτό θα επωφεληθεί ως ένα ξενοδοχείο που νοιάζεται για την υγεία και ασφάλεια τόσο του προσωπικού του, όσο και των πελατών του.

Θεωρώ πως σαν χώρα, μπορούμε λόγω του μεγέθους μας να γίνουμε οι καλύτεροι στην Ευρώπη στα θέματα πυρασφάλειας – πυροπροστασίας.

Θεωρώ πως πρέπει να σταματήσει να υποτιμάται ο κίνδυνος πυρκαγιάς και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα έτσι ώστε οι οι πολίτες να προστατευθούν από τους κινδύνους αυτούς.

Ως FSTP μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση πυρασφάλειας – πυροπροστασίας, όπως επίσης και άλλες υπηρεσίες (π.χ. σχέδιο επέμβασης και εκκένωσης εκτάκτου ανάγκης (πυρκαγιάς)) στα σημαντικά αυτά θέματα.  

Θεωρώ πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία σε θέματα πυρασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη την ραγδαία ανάπτυξη ψηλών* κτιρίων στην χώρα μας.

Έχω το εξής ρητό: ‘Οι ενέργειες του σήμερα θα σηματοδοτήσουν τα αποτελέσματα του αύριο’.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Stay Safe,

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης

Founder / CEO FSTP Cyprus Ltd

*Οι πιο πάνω πληροφορίες εστιάζονται κυρίως στα ξενοδοχεία και όχι στα ψηλά κτίρια ως σύνολο. Στο επόμενο μου άρθρο θα αναφερθώ στα ψηλά κτίρια γενικά.